Φοιτητική κοινότητα στα θέματα του ψηφιακού τζόγου

Εφαρμοστέες πολιτικές για την αντιμετώπιση προβλημάτων εθισμού στον τζόγο στις φοιτητικές ενότητες

Σύμφωνα με το Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου του Παιγνίου, περίπου το 75% των φοιτητών έπαιξαν τυχερά παιχνίδια το προηγούμενο έτος. Είτε εντός είτε εκτός πανεπιστημιούπολης, είτε νόμιμα είτε παράνομα, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω διαδικτύου, οι φοιτητές στοιχηματίζουν σε αθλήματα και άλλα τυχερά παιχνίδια. Σύμφωνα με μια μελέτη, το 6% των Ελλήνων φοιτητών έχουν σοβαρό πρόβλημα εθισμού στον τζόγο, που μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικές δυσκολίες, ανεξέλεγκτο χρέος και αποτυχία στην εκπαίδευση. Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι οι φοιτητές που παίζουν τυχερά παιχνίδια είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη “διαταραγμένων” συνηθειών τζόγου σε σχέση με τον γενικότερο ενήλικο πληθυσμό και παρουσιάζουν αύξηση των σχετικών προβληματικών συμπεριφορών, όπως η κατάχρηση ουσιών.

Φοιτητική κοινότητα στα θέματα του ψηφιακού τζόγου

Δεδομένων των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων του φοιτητικού τζόγου και της ευρείας νομιμοποίησης του αθλητικού στοιχήματος, το κολέγιο ή το πανεπιστήμιό σας μπορεί να επιθυμεί να αντιμετωπίσει τον τζόγο στον κώδικα συμπεριφοράς των φοιτητών του και να οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα στήριξης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της προβληματικής συμπεριφοράς. Η απόφαση σχετικά με το αν θα θεσπιστεί πολιτική για τα τυχερά παιχνίδια – που θα αφορά τα τυχερά παιχνίδια γενικά ή τα αθλητικά στοιχήματα ειδικότερα – μπορεί να εξαρτάται από τη σχετική νομοθεσία του κράτους, την εκπαιδευτική σας αποστολή και τις προσδοκίες για τη συμπεριφορά των φοιτητών.

Εξετάστε τη σχετική νομοθεσία

Στην Ελλάδα ο νομοθέτης δεν έχει καταλήξει στο οριστικό συμπέρασμα σχετικά με τη νομιμότητα συμμετοχής στα τυχερά παιχνίδια, παρόλο το ΟΠΑΠ ανήκει στο κράτος, τουλάχιστον κατά 49% των μετοχών, το θέμα της νόμιμης συμμετοχής στα τυχερά παιχνίδια, τίθεται ακόμα σε συζήτηση. Ελέγξτε εάν ο φορέας εκμετάλλευσης έχει πάρει σχετική άδεια λειτουργίας από την ΕΕΕΠ ή άλλη αρμόδια αρχή, διαβάστε τις κριτικές και ανασκοπήσεις από τους ειδικούς του κλάδους. Και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι πρέπει να έχετε συμπληρώσει τουλάχιστον 18 έτη ηλικίας για να μπορέσετε να έχετε πρόσβαση στα τυχερά παιχνίδια, σας διαβεβαιώνουμε ότι κάθε αξιόπιστη πλατφόρμα θα ελέγξει τη ταυτότητά σας, προτού να μπορέσετε να ζητήσετε να πάρετε το κέρδος σας.

Εξετάστε την αποστολή σας

Εκτός από τα τυχερά παιχνίδια, το εκπαιδευτικό ίδρυμά  μπορεί να περιορίσει δραστηριότητες που έρχονται σε σύγκρουση με την εκπαιδευτική του αποστολή. Τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν το πόκερ και άλλα παιχνίδια με χαρτιά που περιλαμβάνουν χρήματα, σε οποιαδήποτε χρηματοδοτούμενη εκδήλωση που υποστηρίζεται από λειτουργικά κονδύλια ή τέλη φοιτητικών δραστηριοτήτων. Ορισμένα ιδρύματα μπορεί να απαγορεύουν τα τυχερά παιχνίδια στις εστίες, σε άλλες κατοικίες που ανήκουν στο πανεπιστήμιο ή αλλού στην πανεπιστημιούπολη. Πρόσφατα, ορισμένα ιδρύματα περιόρισαν τα μέλη της κοινότητάς τους – διδακτικό προσωπικό, προσωπικό και φοιτητές – από το να στοιχηματίζουν στις αθλητικές ομάδες του ιδρύματος.

Οι εκδηλώσεις τυχερών παιχνιδιών, όπως οι “βραδιές καζίνο” που διοργανώνονται από φοιτητικές ομάδες, μπορούν να υπονομεύσουν τα μηνύματα σχετικά με τους κινδύνους των τυχερών παιχνιδιών. Είτε το ίδρυμά σας αποφασίσει να απαγορεύσει εντελώς τα τυχερά παιχνίδια των φοιτητών είτε να τα επιτρέψει με περιορισμούς, καθιερώστε μια πολιτική που να αφορά τους ισχύοντες νόμους, την υποστήριξη της ανάκαμψης και τις κατευθυντήριες γραμμές για ειδικές εκδηλώσεις.

Υιοθετήστε εφαρμόσιμες πολιτικές

Όπως συμβαίνει με κάθε θέμα συμπεριφοράς των φοιτητών, το εκπαιδευτικό ίδρυμά  θα πρέπει να υιοθετεί μόνο πολιτικές που μπορεί να εφαρμόσει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενεργεί κατόπιν πληροφοριών ή γνώσης τέτοιων δραστηριοτήτων, να προβαίνει στις κατάλληλες παραπομπές στις αρχές επιβολής του νόμου και να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις ανάλογα με τις ανάγκες.

Η ομάδα εργασίας από φοιτητικές κοινότητες  δημιούργησε συστάσεις πολιτικής για να βοηθήσει τα σχολεία και τα κολέγια να μειώσουν τον τζόγο μεταξύ των φοιτητών. Μεταξύ των συστάσεων:

  • Εξηγήστε τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς. Δημοσιεύστε τις πολιτικές για τα τυχερά παιχνίδια στον κώδικα συμπεριφοράς των φοιτητών σας και ευαισθητοποιήστε τους νόμους που προτρέπουν τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς στο πανεπιστήμιο. Οι κανόνες μπορεί να περιλαμβάνουν ηλικιακούς περιορισμούς, κανονισμούς για τα φιλανθρωπικά τυχερά παιχνίδια και απαγορεύσεις για τα αθλητικά στοιχήματα, συμπεριλαμβανομένων των πιστών και των επιχειρήσεων στοιχημάτων.
  • Παρέχετε εποπτεία. Δημιουργήστε μια επιτροπή σε όλο το πανεπιστήμιο για την ανάπτυξη και την παρακολούθηση της πολιτικής. Η επιτροπή μπορεί να περιλαμβάνει μέλη ΔΕΠ ή προσωπικό που εμπλέκονται σε θέματα συμπεριφοράς των φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητικών υποθέσεων, της αστυνομίας της πανεπιστημιούπολης και των υπηρεσιών υγείας και συμβουλευτικής των φοιτητών, καθώς και προσωπικό των αθλητικών, των πανεπιστημιακών σχέσεων και των ακαδημαϊκών τμημάτων. Συμπεριλάβετε νομικό σύμβουλο στη διαδικασία αναθεώρησης της πολιτικής και συμβουλευτείτε τα τοπικά ή πολιτειακά αστυνομικά τμήματα.
  • Αναγνωρίστε και βοηθήστε την ανάκαμψη. Αντιμετωπίστε την εθιστική συμπεριφορά, όπως ο τζόγος, μέσω της εκπαίδευσης και της πρόληψης και όχι της τιμωρίας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε διευκολύνσεις στις δικαστικές διαδικασίες για τους φοιτητές που αναζητούν οικειοθελώς βοήθεια. Πρόσθετες διευκολύνσεις για τους φοιτητές που βρίσκονται σε ανάρρωση μπορεί να περιλαμβάνουν ιατρικές άδειες απουσίας, αλλαγές στο πρόγραμμα για να διευκολυνθεί η θεραπεία εκτός πανεπιστημιούπολης και αποχώρηση λόγω ελαφρυντικών περιστάσεων.

Στην Ελλάδα ο κάθε πάροχος που έχει λάβει την άδεια λειτουργίας από την ΕΕΕΠ, οφείλει να αφήνει τους συνδέσμους στις οργανώσεις που παρέχουν σχετική βοήθεια στους ανθρώπους που πάσχουν από εξαρτήσεις, τύπου ΚΕΘΕΑ, μια οργάνωση ευρέως γνωστή στην Ελλάδα, για τον ρόλο στη στήριξη των εξαρτημένων.

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΑΣ - λάβετε αποκλειστικά μπόνους καλωσορίσματος για το παιχνίδι σας!
Εισάγετε το email σας και λάβετε μπόνους
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΑΣ - λάβετε αποκλειστικά μπόνους καλωσορίσματος για το παιχνίδι σας!
Εισάγετε το email σας και λάβετε μπόνους
Είστε στη λίστα των συμμετεχόντων!
Είστε στη λίστα των συμμετεχόντων!