Login Form

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ ΑΝ.ΜΑΚΕΔONIAΣ-ΘΡΑΚΗΣ 2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 

   Η  Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ, βάσει του νόμου 3794/2009, άρθρο 30 και της υπ’ αριθ. 48012/Δ5/21-03-2017 απόφασης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων«ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ αθλοΠΑΙΔΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΑΘΗΤΙΑΔΑΣ», συνδιοργανώνειμε:

-            την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης, 

-            τον Δήμο Κομοτηνήςκαι

-            τον Δήμο Καβάλας,

σε συνεργασίαμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τηνΠεριφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Αν. Μακεδονίας – Θράκης, την ΧΧΙ ΤΘΤκαι την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αν. Μακεδονίας – Θράκης,την «1ηΠεριφερειακή Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης 2017».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 03 Μαΐου και την Πέμπτη 04 Μαΐου στην Κομοτηνή,στο χώρο του ΤΕΦΑΑκαι την Παρασκευή 05 Μαΐου στην Καλαμίτσα Καβάλας.

    Η διοργάνωση σκοπό έχει να μεταφερθεί το εκπαιδευτικό μήνυμα «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης» σε όλους τους μαθητές/τριες της Περιφέρειάς μας, ώστε να «παιδευτούν» στις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και τις αυθεντικές αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, να γνωρίσουν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα, να συμμετάσχουν σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να ζήσουν μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία.Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή Ολυμπιακών (με αγωνιστική μορφή) και Παραολυμπιακώναθλημάτων, ενώ παράλληλα διοργανώνονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

    Τα σχολεία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορούν να συμμετέχουν στο αγωνιστικό μέρος των αθλημάτων (Γυμνάσια), στο πολιτιστικό πρόγραμμα (όλα τα σχολεία) ή να επισκεφθούν την εκδήλωση (όλα τα σχολεία) μία ή περισσότερες ημέρες.

 

Συμμετοχή στα Αθλήματα (Γυμνάσια)

1.       Στα Ολυμπιακά αγωνίσματα της Περιφερειακής Μαθητιάδας μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στα Γυμνάσια της Περιφέρειας ΑΜΘ, εφόσον το σχολείο τους δηλώσει συμμετοχή στα αθλήματα και ορίσει υπεύθυνους συνοδούς.

2.       Για να συμμετάσχει ένας μαθητής στα Ολυμπιακά αγωνίσματα θα πρέπει να διαθέτει έγκυρο Α.Δ.Υ.Μ.. Για τη συμμετοχή στα αθλήματα ισχύει ό,τι στην 190677/Δ5/10-11-2016 υπουργική απόφαση ΥΠ.Π.Ε.Θ περί αγώνων αθλοπαιδείας Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης. Για τη συμμετοχή στα αγωνίσματα νερού, ο κηδεμόνας βεβαιώνει την καλή γνώση κολύμβησης και την άδειά του για συμμετοχή σε αθλήματα νερού.

3.       Για τη συμμετοχή των μαθητών-τριών στα αγωνίσματα της Περιφερειακής Μαθητιάδας, την ευθύνη έχουν εξ ολοκλήρου οι ορισμένοι από το σχολείουπεύθυνοι συνοδοί.

4.       Οι μαθητές/τριες – αθλητές/τριες υψηλού επιπέδου (με συμμετοχή σε τελική φάση Πανελλήνιου Πρωταθλήματος) ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να συμμετάσχουν στο αγώνισμα διάκρισής τους, μπορούν όμως να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε άλλο αγώνισμα.

5.       Από κάθε Γυμνάσιο μπορεί να συμμετάσχουν στα αθλήματα συνολικά το 30% των μαθητών του.

6.       Από κάθε Γυμνάσιο μπορεί να συμμετάσχει ένας μαθητής/τρια σε κάθε ατομικό αγώνισμα και ο μέγιστος αριθμός των αγωνισμάτων που μπορεί να συμμετάσχει ένας μαθητής/τρια Γυμνασίου είναι ένα (εξαίρεση αποτελούν οι σκυταλοδρομίες στίβου, κολύμβησης και το διπλό τένις).

7.       Κάθε Γυμνάσιο μπορεί να συμμετάσχει το πολύ σε δύο ομαδικά αθλήματα (μέχρι ένα ομαδικό άθλημα ανά φύλο). 

8.                 Τα σχολεία που θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να  δηλώσουν τις συμμετοχές των μαθητών και μαθητριών στα αθλήματα στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης (https://www.pdeamth.gr/mathitiada/),αφού γίνει πρώτα εγγραφή, χρησιμοποιώντας το e-mail της Σχολικής Μονάδας,μέχρι και την Παρασκευή 07 Απριλίου 2017.

9.       Σε κάθε αγώνισμα υπάρχει μέγιστος αριθμός συμμετοχών, ο οποίος αναφέρεται στις ειδικές προκηρύξεις των αθλημάτων. Μόλις συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών το σύστημα κλειδώνει και δεν δέχεται άλλες δηλώσεις.

10.   Η κλήρωση των αθλημάτων διενεργείται την ημέρα του αγώνα, ακριβώς πριν την έναρξη του συγκεκριμένου αθλήματος.

11.   Οι κανονισμοί κάποιων αθλημάτων είναι ελαφρώς τροποποιημένοι και προσαρμοσμένοι στην ηλικία των μαθητών-τριών, στον  βαθμό εμπειρίας τους και στα θέματα ασφάλειας. Στη ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης υπάρχουν αναλυτικές προκηρύξεις των αθλημάτων.

12.   Στα αθλήματα της Περιφερειακής Μαθητιάδαςαπαγορεύονται οι ενστάσεις, γιατί η έννοιά τους δεν συμβαδίζει με το πνεύμα και το σκοπό της εκδήλωσης.

13.   Κάθε σχολείο θα φροντίσει για την άψογη και ομοιόμορφη παρουσία των μαθητών-τριών του στους αγωνιστικούς χώρους, καθώς και για τη διατήρηση της ευπρέπειας και της κόσμιας συμπεριφοράς των μαθητών-τριών του.

14.   Μέρος των εκδηλώσεων της Περιφερειακής Μαθητιάδας αποτελούν και οι Παραολυμπιακές Δράσεις Αθλημάτων,στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν βιωματικά όλοι οι μαθητές-τριεςόλων των σχολείων (γενικών, ειδικών, επαγγελματικών κ.α.),που θα επισκεφθούν την Περιφερειακή Μαθητιάδα.

 

Συμμετοχή στις πολιτιστικές δράσεις (όλα τα σχολεία)

15.   Στις πολιτιστικές δράσεις και τις άλλες παράλληλες δράσεις της Περιφερειακής Μαθητιάδας μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές/τριες όλων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων ΑΜΘ.

16.   Τα σχολεία που θέλουν να συμμετάσχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Μαθητιάδας ΑΜΘ, μπορούν να το πράξουν με μια ομάδα χορού (μοντέρνου ή παραδοσιακού), μουσικής, τραγουδιού ή σύντομου θεατρικού δρώμενου. Επίσης μπορούν να εκθέσουν πολιτιστικά έργα που δημιουργήθηκαν από μαθητές τους.

17.   Τα σχολεία πρέπει να δηλώσουν τις πολιτιστικές τους δράσεις στην ιστοσελίδα της  Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης μέχρι και την Παρασκευή 07 Απριλίου 2017.

18.   Ο χρόνος της συμμετοχής κάθε σχολείου και ο αριθμός των έργων που θα εκτεθούν, θα προσδιοριστούν σύμφωνα με την τελική συμμετοχή των σχολείων από τους υπεύθυνους Πολιτισμού της Εκτελεστικής Επιτροπής.

19.   Ένα σχολείο μπορεί να συμμετέχει στις πολιτιστικές δράσεις, αν θέλει και δύο ημέρες. Μία στην Κομοτηνή και μία στην Καβάλα.

 

Επισκέψεις σχολείων (όλα τα σχολεία)

20.   Όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορούν να επισκεφθούν την Περιφερειακή Μαθητιάδα.

21.   Τα σχολεία που θα επισκεφθούν την Περιφερειακή Μαθητιάδα μπορούν, είτε να παρακολουθήσουν αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα, είτε να συμμετάσχουν τα ίδια σε κάποια από αυτά (εργαστήρια πολιτισμού, παραολυμπιακές δράσεις κ.α.)

22.   Επίσης, μπορούν οι επισκέπτες μαθητές και οι συνοδοί τους, να συμμετάσχουν σε κάποια από τα Ολυμπιακά αθλήματα εκτός συναγωνισμού στις Δράσεις Κοινού,όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος στα γήπεδα και κατόπιν συνεννόησης με τον υπεύθυνο του κάθε αθλήματος.

23.   Η δήλωση επίσκεψης των σχολείων θα γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα της  Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης μέχρι και την Παρασκευή 07 Απριλίου 2017

 

Διαδικαστικά θέματα

·         Τα σχολεία που θέλουν να συμμετάσχουν στις αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις ή απλά να παρακολουθήσουν τα δρώμενα της Μαθητιάδας θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται, κατά περίπτωση, από:

-          την παρ. 3, του άρθρου 13 «Εκδρομές – Διδακτικές Επισκέψεις» του Π.Δ. 201/1901-07-1998 (ΦΕΚ 161/τ. Α΄/13-07-1998,

-          την υπ’ αριθ. 33120/ΓΔ4/28-2-2017 (ΦΕΚ 681/τ.Β΄/06-03-2017) Υπουργική Απόφαση και

-          την υποπαρ. 17.2 της παρ. 17 της υπ’ αριθ. 190677/Δ5/10-11-2016 (ΦΕΚ 3754/τ.Β΄/21-11-2016) Υπουργικής Απόφασης.

·         Όλες οι υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων και τα  Α.Δ.Υ.Μ. των μαθητών που θα συμμετάσχουν και θα μετακινηθούν, θα κρατηθούν στο σχολείο με ευθύνη του/της  Διευθυντή/τριας. Ο αρχηγός αποστολής θα έχει μαζί του καταστάσεις των ανωτέρω εις διπλούν με την υπογραφή- βεβαίωσητης διεύθυνσης του σχολείου.

·         Υποδείγματα των απαιτούμενων εντύπων συμμετοχής σχολικής μονάδας υπάρχουν στον ιστότοπο της ΜΑΘΗΤΙΑΔΑΣ και στην επιλογή με τίτλο «ΕΝΤΥΠΑ».

 

 

 

Πληροφορίες

·         Για θέματα έγκρισης και διαδικαστικών στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ, στην κ. Μπισκετζή Αγγελική τηλ.: 6972484054 και 2531083533 - fax: 2531083555 - e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

·         Για θέματα συμμετοχής σε αθλήματα και πολιτιστικές δράσεις στην Κομοτηνή, στον Υπεύθυνο της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, κ. Χρήστο Γαντζίδη τηλ.: 2531025110- fax: 2531025044 και e-mail: grfa@dide.rod.sch.gr

·         Για θέματα συμμετοχής σε αθλήματα και πολιτιστικές δράσεις στην Καβάλα,στην Ομάδα Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, κ. Κωνσταντίνο Λογοθέτη τηλ.: 2513503546 - fax: 2513503546 και e-mail: grfa@dide.kav.sch.gr

·         Για θέματα εθελοντών και επισκέψεων σχολείων, στον Συντονιστή Ανθρωπίνου Δυναμικού κ. Ιωάννη Κυριακίδη τηλ.: 6975894940 και 2541350381 - fax: 2541350385 και e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.